Samtal med Federico Colli

21 augusti 2024, 21:00 - 21:45

21 aug
Samtal med Federico Colli

Pianomästaren Federico Colli står i rampljuset och delar med sig av sina tankar om pianospelandet och om den lite annorlunda rollen i årets festival. Samtalsledare är Katrine Ganer Skaug och Lennart Stenkvist. Samtalet har fri entré.

Om Federico Colli
Federico Colli föddes 1988 i italienska Brescia och fångade pianovärldens uppmärksamhet när han vann Salzburg Competition 2011 och året därpå belönades med Guldmedalj vid Leeds International Competition. International Piano Magazine skrev efter segrarna att Colli sannolikt var en av de pianister som skulle dominera världsscenen under de kommande åren. Kritiker har framför allt noterat Collis mycket originella tolkningar och kallat honom en filosoferande musikant. Karriären har gått snabbt och han har spelat med många av världens främsta orkestrar som Marinskijteaterns med Valerij Gergijev, London Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra och Royal Philharmonic Orchestra.

Om samtalsledare Katrine Ganer Skaug
Katrine är från Oslo men flyttade till Köpenhamn för snart 20 år sedan där hon har arbetat i danskt och nordiskt musikliv. Under den här perioden har hon varit generalsekreterare i Nordiska komponistråd, verksamhetschef för Orkester Norden, konstnärlig ledare för Esbjeg Ensemble samt orkester- och programchef för Copenhagen Phil.

Hon är utbildad i en tvärvetenskaplig kurs där hon kombinerat musikvetenskap, psykologi, filosofi med klassiskt piano. Under många år arbetade hon som musikjournalist för NRK och festivalproducent vid sidan av en aktiv frilansverksamhet som musiker. Hon kom till Helsingborg som chef för konserthus och orkester i januari 2022 och har sedan dess även ingått i pianofestivalens programgrupp.

Om samtalsledare Lennart Stenkvist
Lennart Stenkvist är knuten till pianofestivalens organisation. Han var tidigare konserthuschef i Helsingborg och tog sig sedan an Sveriges Radios symfoniorkester och Malmö symfoniorkester. Pensionärstiden ägnar han till stor del åt pedagogik kring klassisk musik.

När: 21 augusti klockan 21.00–21.45
Var: Markelius bar & café, Helsingborgs konserthus
Entré: fri entré

Samtal med Federico Colli

  • 21 augusti 2024, 21:00 - 21:45
  • Längd: 45 minuter

Plats

Helsingborgs Konserthus, Markelius Bar & café
Roskildegatan

Visa på karta