Lunchkonsert: Jovana Kosanovic och Nikita Khnykin

Ta paus på lunchen med pianokonsert med två unga musiker.

Jovana Kosanovic kommer från Serbien och började studera piano vid 6 års ålder. 2016 inledde hon sina studier vid Musikhögskolan i Graz för professor Dr Phil Milana Chernyskaya där hon avlade sin kandidatexamen med högsta betyg och fortsätter nu mastersprogrammet där. Hon har gett över 400 konserter i Serbien, Italien, Tyskland, Polen och många andra länder och hon har deltagit i ett stort antal musikfestivaler varav många sänts från TV-stationer som RTS, Mezzo och Astana TV. Jovana har vunnit över 30 priser i olika tävlingar och vunnit ” International Competition Valesia Musica juniores 2020”, ”Oleggio International piano competition” och ”International competition Vavorin Jenko 2018”.Hon har deltagit i mästarkurser för bland andra Andrzej Jasinski, Jacques Rouvier, Robert Levin och Enrico Pace och är också en hängiven kammarmusiker där hon har instuderat en stor mängd repertoar. Hon har erhållit en rad priser och stipendier och gjorde sin orkesterdebut 2013 i Kolaracsalen i Belgrad.

Nikita Khnykin gjorde en briljant tolkning av Prokofievs väldiga 6:e pianosonat på förra pianofestivalen. Nyss fyllda 17 år studerar han just nu på en utbildning för unga musikerbegåvningar på Barrat Due institutet i Oslo för Christian Ihle Hadland. Han går också på ett specialprogram för speciellt begåvade norska pianostudenter för den legendariske pedagogen Jiri Hlinka. Nikita har en diger meritlista med en rad utmärkelser och förstapriser på olika pianotävlingar till exempel NRK:s ”Virtuos 2018”, Young Musician, Estland, The Young Piano (Pragkonservatoriet) och 9th Nordic Junior Piano Competition. Han har även deltagit i musikfestivaler ibland annat Storbritannien, Tyskland, Estland och Grekland. Nikita har som solist med flera symfoniorkestrar till exempel Barratt Dues symfoniorkester, Kaunas Symfoniorkester och Bergenfilharmonin. Han är även verksam som kammarmusiker, speciellt inriktad på triokonstellationer.

Till hösten väntar studier för professor Julia Mustonen-Dahlkvist vid Musikhögskolan Ingesund.

Ingår i Helsingborg pianofestival 2021.

Plats: Konsertsalen

Fri entré. Biljett krävs. Hämtas i entrén på Dunkers kulturhus eller via Helsingborgs kulturbutik. Biljetterna släpps 2 augusti.

Köp biljetter

Den 28 augusti 2021 kl. 12:00