Lägrets berättelser – samtal, filmvisning, poesi och musik.

En kväll om flyktinglägret Yarmouk i Syrien med samtal, filmvisning, poesi och musik i RumEtt.

  • Spokenwords med Iyad Alhasan och Salim Jowied (Ebn Hoari).
  • Filmvisning av The Shebabs of Yarmouk (2013). En dokumentär/drama där vi följer fem ungdomar (the Shebabs), tredje generationens palestinska flyktingar som bor i det 50-åriga flyktinglägret Yarmouk i Syrien. Regisserad av Axel Salvatori-Sinz och producerad av Adalios / Taswir Films. OBS! Arabiska med engelsk textning.

Kvällen arrangeras av 23-åriga Iyad Alhasan som även kommer att berätta om sina minnen från Yarmouk där han själv har vuxit upp.

Ett evenemang för alla över 15 år.

Fri entré men begränsat antal platser.

Plats: RumEtt

Iyad skriver om sig själv:

Jag heter Iyad Alhasan, är 23 år gammal och kom till Sverige i oktober 2013. Jag har studerat på lärarprogrammet på Halmstads högskola, jag skriver olika typer av texter med ett stort intresse för konst, särskild teater, musik och film. Jag har tidigare skrivit ett dansmanus som handlade om deportationen och krigets påverkan på vuxna ungdomar. Jag har även regisserat två mindre teaterföreställningar med ungdomar i Sverige.

Mitt mål med att arrangera evenemanget ”Lägrets berättelser” i RumEtt är att väcka ny uppmärksamhet kring palestinska flyktingläger i Syrien och i andra arabiska länder.

Jag fick filmen Le Shebabs de Yarmouk från regissören Axel Salvatori-Sinz 2016. Axel avled förra året i cancer och personen som är filmens huvudkaraktär, Hassan Hassan, dog i fängelse 2013. Jag vill ta ansvar att visa hur mitt område var innan kriget utifrån Hassans ögon med hjälp av filmen och genom att berätta mina erfarenheter av att leva i lägret i 16 år. Hassan påverkade mig väldigt mycket då han hade ett stort intresse för konst och teater.

Detta evenemang vill jag ska bli nyckeln till era hjärta, minnen och själ. Och att det ska visa vad lägret betyder för oss som har bott där. Lägret har påverkat oss i större omfattning än att bara vara några byggnader kring en lång väg. Som palestinskflykting i Yarmouk och nu medborgare i Sverige, vill jag bekräfta vår fina minnen av läget.

Vi som fjärde generation tror på att vi måste ta med oss Yarmouk var vi än går eller färdas.

Evenemanget äger rum:
Den 5 april 2019 kl. 17:00

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of dunkerskulturhus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close