Konsert: Spektakulär Grande finale med Gershwin och Rachmaninov

24 augusti 2024, 19:00 - 21:00

24 aug
Konsert: Spektakulär Grande finale med Gershwin och Rachmaninov

Biljett

Konserten ingår även i festivalpasset, som kostar 1 365 kronor.

Köp biljett

I år är det exakt 100 år sedan George Gershwins epokgörande Rhapsody in Blue hade premiär. I publiken vid tillfället fanns Sergei Rachmaninov. Här möts de båda geniala melodikerna igen när Peter Jablonski spelar pianostämman i Rhapsody in Blue och Marianna Shirinyan tar sig an Rachmaninovs andra pianokonsert. Giordano Bellincampi dirigerar Helsingborgs symfoniorkester. Som extra plus hör vi Peter Jablonski spela Aaron Coplands El Salon Mexico och några av Gershwins musikalmelodier.

Om Marianna Shirinyan

Marianna Shirinyan är uppvuxen i Armenien och utbildad på det statliga konservatoriet i Jerevan och därefter på musikhögskolan i Lübeck. Hon flyttade till Danmark för 16 år sedan när hon fick anställning i Esbjerg Ensemble. Marianna har varit solist med DR Symfoniorkestret, Det Kongelige Kapel och Helsinki Filharmoniske Orkester, Oslo-Filharmonien och många andra. Marianna har prisats för sin virtuositet som är kombinerad med en poetisk känslighet. Hennes kärlek till musiken och glädjen att få dela den med sin publik är tydlig vid hennes konserter.
Marianna har spelat in ett uppmärksammat album med Chopins kammarmusik tillsammans med violinisten Vilde Frang och cellisten Andreas Brantelid. En av hennes inspelningar, Fantasy for Piano and Orchestra av Louis Glass, fick pris av dansk radio P2 och det senaste albumet med Rachmaninovs sviter för två pianon har rosats av både kritiker och publik. Nyligen tilldelades hon prestigefyllda Carl Nielsen Award. Marianna är i dag pianoprofessor vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och gästprofessor vid Norges Musikkhøgskole i Oslo.

Om Peter Jablonski

Peter Jablonskis stora talang upptäcktes av både Claudio Abbado och Vladimir Ashkenazy när han var 17 år och det ledde till ett skivkontrakt med Decca. Han fick möjlighet att uppträda och spela in skivor med många av världens ledande orkestrar och dirigenter, bland annat BBC Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra och Leipzig Gewandhaus.
Under 30 år har Peter sedan spelat med mer än 150 olika orkestrar, givit över 2000 konserter och gjort 30 turnéer till Japan. Han har utvecklat en mångsidig repertoar. Peter har framfört och spelat in samtliga pianokonserter av Beethoven, Tjajkovskij, Rachmaninov och Bartók, samt alla pianosonater av Prokofjev. Ett av de senaste albumen är pianoverk och en pianokonsert av polska Grazyna Bacewicz. Efter många år med London som bas har Peter nu flyttat tillbaka till Sverige.

Giordano Bellincampi är chefdirigent för Aucklands symfoniorkester och undervisar dirigering på
Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Han är hyllad för sina kunskaper inom den
centraleuropeiska, italienska och skandinaviska symfoniska traditionen. Bellincampi är född i Italien och flyttade till Köpenhamn i unga år. Han har varit chefdirigent i Kristiansand symfoniorkester, Duisburg Filharmonien, Danska Nationaloperan i Århus och Köpenhamns Filharmoniska orkester. Giordano är också en erfaren operadirigent. Som professor vid det Kongelige Danske Musikkonservatorium utbildar han en kommande generation dirigenter och orkestermusiker. Giordano Bellincampi dirigerar Helsingborgs symfoniorkester.

När: 24 augusti 19.00–21.00 inklusive 25 minuter paus
Plats: Helsingborgs konserthus Stora salen
Entré: ordinarie 425 kronor, med Kulturkortet och för studenter 360 kronor. Konserten ingår även i festivalpasset, som kostar 1 365 kronor.

Konsert: Spektakulär Grande finale med Gershwin och Rachmaninov

  • 24 augusti 2024, 19:00 - 21:00
  • Längd: 2 timmar

Pris

  • Standard: 425 kr
  • >Studenter: 360 kr

Plats

Helsingborgs konserthus, Stora Salen
Roskildegatan 1
252 21 Helsingborg

Visa på karta