Konsert Helsingborg Pianofestival – Iiro Rantala

Iiro Rantala är en finsk pianist med härlig utstrålning, som behärskar både klassisk musik och jazz på toppnivå. På Dunkers möter vi en improvisatör som rör sig obehindrat mellan klassiskt och jazz.

Iiro är född 1970 och studerade vid Sibelius-Akademin och Manhattan School of Music i New York 1988-1993. Tillsammans med kontrabasisten Eerik Siikasaari och batteristen Rami Eskelinen blev han vida känd med Trio Töykeät, en av Finlands mest beresta jazzensembler med uppträdanden bland annat i Fjärran Östern och Australien. År 2008 framträdde han med en ny triobesättning, Iiro Rantala New Trio. Utöver honom själv på piano består trion av Marzi Nyman, gitarr och Felix Zenger, som bland annat gör vokala trumljud, inom hip hop-musiken känt som ”beatboxing”.

Som kompositör har Rantala främst skrivit för triosammansättning, men i verkförteckningen finns även musik för musikaler och dansproduktioner. Iiro spelar gärna på en och samma konsert en pianokonsert av Mozart och sina jazzkompositioner. Hans tredje soloalbum är en hyllning till Finland; mentaliteten, humorn och melankolin i den speciella finska själen och Iiro porträtterar den i en komposition för varje månad.

Ingår i Helsingborg Pianofestival 2019.

Plats: Konsertsalen

Entré: 295 kronor, Kulturkortet 250 kronor. Biljettsläpp 13 maj.

Ingår i Festivalpasset som ger fri entré till alla konserter och föredrag. Fullpris 1920 kronor, med Kulturkortet 1700 kronor. Medlem i pianopedagogförbundet betalar 1585 kronor för alla dagar, 1220 kronor fredag–söndag och 855 kronor för lördag–söndag.

Köp biljetter

Den 31 augusti 2019 kl. 14:00