Konsert: Alexandre Kantorow

En sådan tur, eller ska vi kalla det fingertoppskänslighet, vi hade förra året då vi engagerade den franske pianisten Alexandre Kantorow till vår festival. Inte visste vi då att han skulle vinna den stora internationella Tjajkovskijtävlingen i Moskva, som arrangeras vart fjärde år. Men vi blev inte förvånade, då Alexandre spelade med en sällsynt mognad, frasering och briljans, bara 22 år gammal. ”Liszt inkarnerad” och ”Brinnande virtuos med poetisk charm” skrev musikpressen. Vinsten stökade om förra årets planering. Som kompensation lovade Alexandre att komma även i år, trots att han nu är högvilt för konsertarrangörer världen runt.

PROGRAM

JOHANNES BRAHMS (1833-97)

 • Fyra ballader op. 10 (1854)
  Andante i D-moll, efter den skotska balladen ”Edward”, i en samling av Herder
  Andante i D-dur
  Allegro i H-moll, Intermezzo
  Andante con moto i B-dur
 • Rapsodi nr 1 i H-moll op. 79 (1879)

Paus

 • Pianosonat nr 3 i F-moll op. 5 (1853)
  Allegro maestoso
  Andante
  Scherzo
  Intermezzo (Rückblick)
  Finale

Om programmet
Den 30 september 1853 knackade det på Clara och Robert Schumanns dörr i Düsseldorf. Parets dotter Marie öppnade och där stod en ung man med långt blont hår, käpp i hand och ett knyte på ryggen. Han presenterade sig med en ljus pojkröst som Johannes Brahms från Hamburg. Han var 20 år gammal. Nästa dag kom han tillbaka och träffade då Robert och Clara, som mer och mer förundrade hörde på när Johannes ur knytet tog fram sina kompositioner och spelade dem. En månad senare presenterade Robert i en tidskriftsartikel Johannes Brahms som det nya geniet som skulle föra arvet från Beethoven vidare. Vilken start i karriären för den unge Johannes, glädjande men också betungande!
Trots sina unga år hade Johannes en stor portion av inte bara musikalisk erfarenhet. Han hade upplevt mänsklig förnedring när han som 14-åring spelade på en bordell. Men han hade också upplevt mänsklig storhet under en turné med den romske violinisten Eduard Reményi, då man spelade violinsonater av Beethoven.

Konserten bjuder på verk av Johannes Brahms från denna omtumlande tid, spelad av en nästan lika ung man som Johannes. De fyra balladerna har en tydlig berättande ton. I den första, Edward, frågar modern sin son varför hans svärd dryper av blod. – Jag dödade min falk. – Nej, säger modern. – Jag dödade min häst. – Nej! – Jag dödade min far. – Vad ska du lämna till din hustru? – Tiggarstaven. – Och till din moder? – Helvetets förbannelse. Till de tre övriga balladerna finns ingen hänvisning till någon dikt eller berättelse, men musiken talar sitt tydliga språk om kärlek, dramatik, lycka och oro. Det som alla berättelser handlat om i alla tider. Det var en gång …

Rapsodierna, opus 79, komponerades då Brahms var 46 år och hade nått full mognad i sin musik. Balladformen hade gjutits starkare med åren, men den dramatiska källådran fanns kvar.

Pianosonaten i F-moll blev färdig under tiden hos paret Schumann och den är verkligen ett uttryck för en ung mans starka känslor under en omvälvande tid. Den är ovanligt innehållsrik med sina fem satser och den har en mästerlig förening av romantisk känsla och strikt arkitektur. Så sorgligt för alla pianister att denna sonat, skriven av en 20-åring, blev hans sista. Den första satsen visar upp något typiskt för Brahms: två mycket kontrasterande teman, ett närmast konvulsiviskt och ett lugnt sjungande. Den andra satsen har ett citat från poeten Sternau som överskrift: ”Månens strålar skiner genom kvällsskymningen. Två hjärtan förenade i kärlek omfamnar varandra saligt.” Den tredje satsen är ett vilt scherzo. Den fjärde kallas Intermezzo och inleds med andra satsens tema, men i mörkare färger. Finalen är ett rondo med flera viktiga melodiska idéer som förenas i en mäktig slutlig kulmination.

Plats: Konsertsalen

Entré: 395 kronor, med Kulturkort 335 kronor. Biljettsläpp 22 juni 10:00.

Festivalpass till allt på Pianofestivalen: 1640 kronor (15% rabatt), med Kulturkortet 1445 kronor (25% rabatt).

Ingår i Helsingborg Pianofestival 2020 på Dunkers kulturhus som görs i samarbete med Musik i Syd. Helsingborg Pianofestival ingår i Five Star Festival.

Evenemanget äger rum:
Den 30 augusti 2020 kl. 18:00

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of dunkerskulturhus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close