Helsingborg pianofestival: Lunchkonsert

26 augusti 2022, 12:00 - 13:00

26 aug
Helsingborg pianofestival: Lunchkonsert

Pausa med Helsingborg pianofestival och lyssna på unga masterclass-talanger. Plats vid flygeln för: Albin Axelsson och Nikita Khnykin. Fri entré.

Datum och tid: Fredag 26 augusti klockan 12:00

Plats: Konsertsalen

Konserten ingår i Helsingborg pianofestival 25–29 augusti 2022.

Albin Axelsson
Albin Axelsson, född 1999, är en svensk pianist som studerat vid Musikhögskolan, Ingesund för Mikael Kanarva och Hsin-Bei Lee. Han kommer fortsätta sina studier till hösten vid Århus Musikkonservatorium för Sören Rastogi. Albin har erhållit första pris i Göteborgs internationella pianotävling och erhållit ett flertal stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien och Norrlandsoperan. Han har gett ett flertal konserter i Sverige, Danmark, Norge och Ungern. I Malmö har han gett en konsert i samarbete med den Georgiska ambassaden och i Göteborg spelade han vid ett symposium om Wilhelm Stenhammar. Han har även medverkat som solist med Norrlandsoperans symfoniorkester där han spelat Tjajkovskijs Pianokonsert nr 1 och med Umeå musiksällskap där han spelat Mozarts 23:e pianokonsert. I oktober framför han Rachmaninovs 2:a pianokonsert också det med Umeå musiksällskap. Albin har medverkat i masterclasses för bland andra Olga Kern, Julia Mustonen-Dahlkvist, Kate Liu och Peter Jablonski.

Nikita Khnykin
Nikita Khnykin gjorde en briljant tolkning av Prokofjevs väldiga 6:e pianosonat förra året på pianofestivalen. Nyss fyllda 17 år studerar han just nu på en utbildning för unga musikerbegåvningar på Barrat Due institutet i Oslo för Christian Ihle Hadland. Han går också på ett specialprogram för speciellt begåvade norska pianostudenter för den legendariske pedagogen Jiri Hlinka. Nikita har en diger meritlista med en rad utmärkelser och förstapriser på olika pianotävlingar till exempel NRKs ”Virtuos 2018”, Young Musician, Estland, The Young Piano (Pragkonservatoriet) och 9th Nordic Junior Piano Competition. Han har även deltagit i musikfestivaler i bland annat Storbritannien, Tyskland, Estland och Grekland. Nikita har som solist spelat med flera symfoniorkestrar till exempel Barratt Dues symfoniorkester, Kaunas Symfoniorkester och Bergenfilharmonin. Han är även verksam som kammarmusiker, speciellt inriktad på triokonstellationer.

Helsingborg pianofestival: Lunchkonsert

  • 26 augusti 2022, 12:00 - 13:00
  • Längd: 1 timme

Arrangör

Dunkers kulturhus