Helsingborg pianofestival: Federico Colli

26 augusti 2022, 19:00 - 21:00

26 aug
Helsingborg pianofestival: Federico Colli

Federico Colli är född 1988 i Brescia I Italien. Han har studerat vid konservatoriet i Milano, Imola Internationella Pianoakademi och Salzburg Mozarteum. I olika media har han prisats för sitt lätta anslag, sin lyriska känsla och för sina okonventionella tolkningar.

Hans framgångar har lett till samarbeten med bland annat BBC:s båda stora orkestrar och med filharmonierna i Berlin, Sankt Petersburg, London, Liverpool och Stockholm. Bland dirigentsamarbetena har funnits Valery Gergiev, Vladimir Ashkenazy, Yuri Temirkanov, Juraj Valčuha, Ion Marin, Thomas Søndergård, Ed Spanjaard, Vasily Petrenko, Sir Mark Elder, Dennis Russel Davies and Sakari Oramo.

Under pandemin publicerade Federico på YouTube en serie korta och undervisande videos som presenterade Mozartz idéer i ett historiskt och kulturellt sammanhang.

Federico Colli har i albumform bland annat tolkat Scarlattis sonetter. Inspelningarna har gett honom ett flertal utmärkelser. Likaså vann han 2012 guldmedalj vid Leeds internationella pianofestival. I hans framtida inspelningsplaner ingår musik av Shostakovich and Prokofiev och ett femårsprojekt med Mozartz solostycken och med hans kammarmusik.

PROGRAM

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-91)
Fantasi i D-moll K. 397
Fantasi i C-moll K. 475

Franz Schubert (1797-1828)
Fantasi i F-moll D. 940

Paus

Domenico Scarlatti (1685-1757)
Sonata i F-moll K. 19
Sonata i D-dur K. 430
Sonata i G- dur K. 144
Sonata i D-moll K. 32
Sonata i C-dur K. 95
Sonata i C-moll K. 40
Sonata i D-moll K. 1

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Chaconne i D-moll (arr: Ferruccio Busoni)

Datum och tid: Fredag 26 augusti klockan 19:00

Plats: Konsertsalen

Entré: 370 kronor, med Kulturkortet 315 kronor. Biljetter köper du i entrén på Dunkers kulturhus eller online via ticketmaster.se.

Konserten ingår i Helsingborg pianofestival 25–29 augusti 2022.

Festivalpass finns som gäller till alla kvällskonserter samt till vandringskonserten Pianoforte Aquanauts.
Säljs endast i entrén på Dunkerskulturhus, 1428 kronor och med Kulturkortet 1260 kronor.

Mer om konsertprogrammet och pianisten

Flera dimensioner
Förutom sitt spelsätt, så viktigt för barockmusik, tillför kvällens pianist genom sitt repertoarval en välkommen dimension till vår festival. Den galanta stilen presenteras inte alltför ofta, men den ger onekligen en väg in till pianomusiken i sin renodlade karaktär. Tack var kvällens program kan festivalen i sina fyra konserter presentera musik med en spännvidd från 1700- till 2000-tal, från många olika länder.

Olika fantasier
Ur brev till fader Leopold 1777: ”En av prästmännen gav mig ett tema i moll att fantisera över. Jag utvecklade det och mitt i stycket gick jag över i ett lätt och lustigt durtema. Sen gick jag tillbaka till det första men nu tog jag det baklänges. Så fick jag för mig att göra en fuga av durtemat. Det gick lika fint som om skräddaren Daser hade gjort det. Dekanen visste inte till sig av häpnad. Din son Wolfgang”

Fantasin i D-moll ger en inblick i hur Wolfgang improviserade. Han väljer den mörka tonarten D-moll. Det kanske regnar ute. Medan han tar några ackord tänker han ut ett tema. Så hittar han i temat tre toner med pregnant rytm och använder det till överledningar. Temat i ny tonart, några snabba patentlöpningar och så ett ljust durslut, aningen kort kanske. Fantasin i C- moll är mer utarbetad och består av flera tydligt avgränsade delar. Harmoniken är djärv med många tonartsbyten. Fantasin framförs ofta i kombination med sonaten i C-moll även om vi inte vet om Mozart tänkte den som ett slags preludium till sonaten. Fantasin står stark som ensamstycke.

Franz Schuberts Fantasi i F-moll för fyrhändigt piano, här i en version för två händer av J. Dietrich, är allt annat än en löst sammanfogad improvisation. Den skulle lika gärna ha kunnat kallas sonat i fyra satser. Den är en av Schuberts främsta pianokompositioner och den tillkom under Schuberts sista levnadsår, 1828. Fantasins fyra satser spelas utan paus: allegro, långsam sats, scherzo och final med fuga. Den tillägnades Caroline Esterházy, som var Schuberts elev och förmodligen också föremålet för en omöjlig förälskelse från Schuberts sida. Den kan kanske tillsammans med medvetenheten att hans dagar var räknade förklara den bitterljuva stämningen i fantasins huvudtema.

Domenico Scarlatti
föddes i Neapel som son till den berömde operakompositören Alessandro Scarlatti. Hans karriär inleddes med en post som hovkompositör och organist i Neapel redan 1701. Efter en tid i Rom kom Scarlatti till Portugal där han undervisade prinsessan Maria Magdalena Barbara. När hon senare genom giftermål blev drottning av Spanien följde Scarlatti med. Han kom att stanna i Madrid i 25 år fram till sin död, 71 år gammal. Under denna tid tillkom de flesta av hans 555 berömda klaversonater. Nästan alla är ensatsiga och har en tvådelad form där bägge delarna repriseras. Precis som Bachs danssatser och även de flesta av de svenska folklåtarna. Stilmässigt hör Scarlattis musik till perioden mellan barock och klassicism. Den har ett lättare anslag än Bachs musik, tydligare melodier och mindre av tjock stämföring. Ibland kallas stilen galant. Rikedomen på stämningar är påfallande liksom intresset för speltekniska innovationer.

Johann Sebastian Bach
Chaconne för soloviolin är den sista satsen i Bachs Partita i D-moll komponerad mellan 1717 och 1720. Yehudi Menuhin har kallat chaconnen den största kompositionen för soloviolin. Satsen består av en fyra takter lång ackordföljd som varieras i över 15 minuter. Den starka känslan av djup andlighet kombinerad med en oerhört stark formkänsla har lockat många att transkribera den för andra instrument. De mest kända är för piano av Ferruccio Busoni och för piano vänster hand av Johannes Brahms.

Federico Colli
är 34 år och från Brescia i Italien. Han studerade vid Konservatoriet i Milano och på Mozarteum i Salzburg. Efter första pris i Salzburg Mozart Competition 2011 och Leeds International Piano Competition 2021 har konsertsalarna över hela världen öppnat sig. Federico Colli har lovordats för övertygande personliga tolkningar och för klanglig klarhet. Karaktäristiskt för hans spel är en flerdimensionell hållning, förmågan att hålla fokus på flera nivåer samtidigt. En förmåga som är speciellt viktig när man spelar barockmusik. Hans inspelning av samtliga Scarlattisonater har fått lysande kritik. ”Det är inget tvivel om att Colli är en av de originellaste pianisterna i sin generation.” (Grammophone). Den andra volymen sonater valdes 2020 i BBC Music som en av de bästa klassiska inspelningarna det året.

Helsingborg pianofestival: Federico Colli

  • 26 augusti 2022, 19:00 - 21:00
  • Längd: 2 timmar

Pris

  • Standard: 370 kr

Ingår i medlemskort

  • Kulturkortet

Biljettyper

Kulturkortet 315 kr

  • Sittande

Arrangör

Dunkers kulturhus