Helsingborg pianofestival: Bruce Liu och Helsingborgs symfoniorkester (plats Helsingborgs konserthus)

28 augusti 2022, 18:00 - 20:00

28 aug
Helsingborg pianofestival: Bruce Liu och Helsingborgs symfoniorkester (plats Helsingborgs konserthus)

Bruce Liu är född 1997 och bor I Kanada. Han började spela piano vid åtta års ålder och 16 år senare, 2021, vann han den XVIII Internationella Chopinpianotävlingen. Framgången ledde omedelbart till en världsturné till de stora konserthusen och med de största symfoniorkestrarna.

Närmast väntar Bruce Liu på sin debut med the Royal Philharmonic Orchestra och på en Europaturné med Montreal Symphony Orchestra samt framträdande med Wiener Symphoniker.

Bruce Lius vinnande program från Chopintävlingen spelades in av Deutsche Grammophon. Inspelningen vann sedan både priser och kritikerrosor under 2021.

Bruce Liu spelar vid denna konsert tillsammans med Helsingborgs symfoniorkester på Helsingborgs konserthus.

PROGRAM

Jean-Philippe Rameau (1683- 1764)
ur Piece de Clavecin:
Les Tendres Plaintes–Les Cyclopes–Menuets I et II–Les Sauvages–La Poule–Gavotte et six doubles

Frédéric Chopin (1810-1849)
Variationer över ”Là ci darem la mano” från Mozarts Don Juan, opus 2

Paus

Frédéric Chopin
Pianokonsert nr 1 i E-moll

Helsingborgs Symfoniorkester

Dirigent: James Sherlock

Datum och tid: Söndag 28 augusti klockan 18:00

Plats: Helsingborgs konserthus

Entré: 370 kronor, med Kulturkortet 315 kronor. Biljetter köper du i entrén på Dunkers kulturhus eller online via helsingborgskonserthus.se.

Konserten ingår i Helsingborg pianofestival 25–29 augusti 2022.

Festivalpass finns som gäller till alla kvällskonserter samt till vandringskonserten Pianoforte Aquanauts.
Säljs endast i entrén på Dunkerskulturhus, 1428 kronor och med Kulturkortet 1260 kronor.

Mer om konsertprogrammet och pianisten

Ytterligare en dimension
Det är med stor glädje som vi detta år inleder ett som vi hoppas långvarigt samarbete med HSO. Onekligen tillför samspelet med orkestern en ny dimension till pianomusiken, och det finns många verk på repertoaren älskade av publiken. I år blir det en kombination av recital och orkesterkonsert i Helsingborgs fina konserthus.

Jean-Philippe Rameau
är idag kanske mest känd för sina operor, något som han började komponera först i 50-årsåldern. Men hans position som tonsättare hade dessförinnan etablerats genom klavermusiksamlingarna Pièces de clavecin, vars sista del kom 1724. Kvällens Pièces de clavecin innehåller de vanliga danssatserna i en fransk svit som menuett och gavott men även satser som är beskrivande. Les tendres plaintes handlar om ömma klagomål. I Les cyclopes får vi höra hur han uppfattar cykloperna som enligt grekisk mytologi var jättar som hade ett öga i pannan och åt människor. Les sauvages – Vildarna – skildras med skarpa drillar och hopp i basen. La poule – Hönan – pickar frenetiskt i sig vad hon finner på marken.

Frédéric Chopin
Variationerna över La ci darem la mano från Mozarts Don Juan för piano och orkester komponerades när Chopin bara var 17 år. Han spelade själv ofta verket utan orkester såsom vi får höra det vid denna konsert, eftersom det blivit en sådan stor framgång med orkester. Efter premiären i Wien 1829 skrev han hem att ”Alla klappade så högt efter varje variation att jag hade svårt att höra orkesterns tutti.” Robert Schumann hörde konserten 1831 i Leipzigs Gewandthaus och publicerade i Allgemeine musikalische Zeitung de berömda orden: ”Hatten av, ett geni.” Dottern till Schumanns lärare Wieck, Clara, skrev i sin dagbok att det tog henne bara åtta dagar att lära detta svåra verk! En anmärkningsvärd prestation. Det blev sedan ett återkommande inslag vid hennes konserter. Temat från Don Juan kommer först efter en lång introduktion. Så följer fem variationer där den sista är ett långsamt adagio. Verket avslutas med en polacca i tretakt.

Pianokonserten nr 1 i E-moll skrevs då Chopin var 20 år. Uruppförandet skedde på Nationalteatern i Warszawa den 11 oktober samma år vid en av Chopins ”avskedskonserter” innan han lämnade Polen. För alltid som det skulle visa sig. Premiären inför 700 i publiken blev en sagolik succé och lika stor framgång blev det sju veckor senare i Paris. Kritiker talade om själ i melodierna, fantasi i passagerna och originalitet överallt. Konserten tillägnades Friedrich Kalkbrenner, en av tidens stora virtuoser, som Chopin beundrade mycket. Chopin skrev ett brev till en vän att han omedvetet fick in en bild i sitt huvud under komponerandet. Bilden av operasångerskan Konstancjia Gladkowska. Förälskelsen kan avhöras i den vackra långsamma satsen som i mycket liknar en aria från en opera av Rossini eller Bellini.

Bruce Liu
klev in på världsscenen när han i oktober förra året vann den stora Chopintävlingen i Warszawa. ”Hans E-mollkonsert innehöll poesi och virtuositet i underbar balans” skrev Daily Telegraph. Bara månader efter vinsten signerade Bruce Liu ett exklusivt kontrakt med Deutsche Grammophon. Andra höjdpunkter hitintills i Bruce Lius branta karriär är en kritikerhyllad debutrecital i Paris, Tjajkovskijs andra pianokonsert med Philharmonia Orchestra och en lång turné till Florida med Warszaw Philharmonic. Han föddes i Paris 1997 av kinesiska föräldrar och flyttade när han var sex år till Montreal med fadern. Sin utbildning fick Bruce vid konservatoriet i Montreal med Dang Thai Son som lärare. Thai Son från Vietnam var den förste asiat som 1980 vann Chopintävlingen. Bruce Liu ägnar sig åt många intressen när han inte spelar eller övar piano: simning, filmer, go-cart, schack, jazz och historia. ”När jag spelar glömmer jag allt annat i världen. Musik har kraften som hjälper mig att rena min själ.”

James Sherlock
Pianokonserten dirigeras av James Sherlock som studerade vid Guildhall School of Music & Drama och vid Georg Solti Accademia innan han kom till dirigentklassen vid Sibelius-Akademin där han hade Sakari Oramo och Jorma Panula som lärare. Hans dirigentbana inleddes med olika jobb som assisterande dirigent vid Parisoperan, Finska Radions Symfoniorkester och Köpenhamnsoperan. James spås nu en lysande framtid som dirigent. Den här säsongen dirigerar han bl.a. English Chamber Orchestra och Copenhagen Phil.

Helsingborg pianofestival: Bruce Liu och Helsingborgs symfoniorkester (plats Helsingborgs konserthus)

  • Längd 2 timmar
  • Plats Dunkers Kulturhus

Pris

  • Standard 370 kr

Ingår i medlemskort

  • Kulturkortet

Biljettyper

Kulturkortet 315 kr

  • Sittande

Plats

  • Dunkers Kulturhus
  • Kungsgatan 11
  • 252 21 Helsingborg

Arrangör

Dunkers kulturhus