18 mars 2023, 10:00 - 12:00

Flamenco Clinic med Afra Rubino

Tillsammans med Afra Rubino hälsar vi på hos tre olika flamencogitarrister via audio och video. Gitarristerna representerar olika sätt att spela flamenco på. Vi får också en kort lektion av dem. Gitarreleverna som medverkar bjuds in via festivalen men arrangemanget är öppet för publik.

De elever som medverkar i denna clinic får spela med i en kortare ”falseta” (melodi) som Afra lär ut, och är representativ för flamencogitarristernas stil.

Datum och tid: Lördag 18 mars 2023 klockan 10:00-12:00 för kulturskolans elever och klockan 14:15-16:15 för andra föranmälda elever, högre nivå.

Plats: Teatersalen

Fri entré.

Konserten ingår i Helsingborg Guitar Festival 16-19 mars 2023. Helsingborg Guitar Festival arrangeras tillsammans med Musik i Syd.

Mer om Afra Rubino

Afras musik vittnar om gitarrmusikens strömmar: klassisk flamenco, latinamerikanska rytmer, vistradition och nyskapande kompositioner i egen kaskad. I Andalusien studerade hon med spanska gitarrmästare och undervisade och turnerade under flera år. År 2012 inkluderades hon i den spanska dokumentären ”Tocaoras” som en av få utländska kvinnliga flamencogitarrister och 2017 var hon en av fem kvinnliga gitarrister som porträtterade i ett stort reportage i den spanska tidningen El País under namnet ”Ellas dan el toque” (”The women tackling the macho world of flamenco guitar”, i den engelska versionen).

Hon har öppnat för den levande gitarrlegenden Vicente Amigo och turnerat med Spaniens främsta kvinnliga flamencogitarrist Antonia Jiménez. Under 2018 uppträdde hon på flamencofestivaler i Spanien tillsammans med percussionisten Nasrine Rahmani och samarbetade i samband med detta även med flamencolegenden Paco de Lucia, munspelare Antonio Serrano och Spaniens mest eftertraktade kontrabasist, Javier Colina.

Sedan 2016 arbetar hon återkommande med sitt projekt ”The Double Bass Projekt”, tillsammans med den svenska kontrabasisten Peter Janson och sångerskan Helena Ek och hon ingår sedan 2017 i flamencogitarristen Robert ”Robi” Svärds turnerande band.

I december 2017 blev hon tilldelad STIM-stipendiet (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrås kompositionsstipendium) vilket gett utrymme för utvecklandet av ny musik. 2016 tilldelades hon ”Guitar People’s Prize” under kategorin ”Up and coming”, där hon nominerades av gitarristen Göran Söllscher.

• Längd: 2 timmar

Dunkers Kulturhus, Dunkers kulturhus, Teatersalen