Föredrag: Brodrej och Lund – att skriva om musik

Två olika temperament som tar sig an samma uppgift, den att skriva om musik, att kritisera framförandet, att belysa institutioner och underhålla läsaren. Kritikern uppmärksammas ofta av den publik som går på konserterna och operaföreställningarna, men skribentens uppgift är också att nå ut till en bredare krets.

Vilka bevekelsegrunder hade våra gäster när de påbörjade sina karriärer och vilken roll har pianomusiken spelat i deras skrivande?

Gunilla Brodrej är sedan 1999 anställd på Expressen och innan dess var hon knuten till Sveriges Radio P2. Hon har förnyat genren genom sina ofta drastiska formuleringar och paralleller, men också genom att föra in musikkritiken i en allmän kulturdebatt.

Tobias Lund har skrivit musikkritik i Sydsvenskan sedan 2005, men är också verksam som musikvetare vid Lunds universitet. I sin forskning kombinerar han olika analytiska metoder för att försöka förstå hur fungerar i ett speciellt historiskt sammanhang. Att då vara kritiker som har att verka i nuet ger forskningen en aktualitet som färgar Tobias texter.

Ingår i Helsingborg pianofestival 2021.

Plats: Atriet, entréplan

Fri entré. Biljett krävs. Hämtas i entrén på Dunkers kulturhus eller via Helsingborgs kulturbutik. Biljetterna släpps 2 augusti.

Köp biljetter

Den 28 augusti 2021 kl. 17:00