Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

bibu: Mamman

För barn 10–12 år

En föreställning för stora och små rättvisekämpar.
Ett enda syfte fanns det med den lilla staden där vi bodde. Fabriken.
Varje morgon innan solen ens gått upp, ja ibland gick den inte ens upp för dimman var för tjock, så tjöt fabriksvisslan: Töööööööööööööööööööööööööt. Så skar den genom den dimmiga, rökiga morgonluften och ut ur dom små grå kåkhusen kröp dom. Fabriksarbetarna. Och dom var inte glada, för dom hade inte fått sova tillräckligt och det fanns heller inget att vara glad över i denna lilla stad.

Där gick dom, med sänkta huvuden, hopkrupna för att skydda sig mot morgonkylan. Dåliga kläder och dåligt humör. Leran klafsande kring fotknölarna. Mot fabriken, stadens hela nav och kärna – en grå kub med höga, svarta skorstenar som spydde ut sin rök, så noggrant att varken fåglar eller solstrålar syntes till för det mesta.

Och hela dagen arbetade dom sen. Hela dagen – maskinerna – som sög ut dom redan så livlösa människorna. Det fanns ingen dag för dom – dagen var utplånad här – sögs in i den grå kuben. Och först till kvällen släpptes arbetarna ut igen och då var dom så trötta så att dom inte ens märkte om det var dag eller natt.

Varje dag likadan, år ut och år in. Tills en dag, då man till slut inte orkade mer. Och då var det bara en befrielse att få komma i graven och vila. Jamen, det var så dom sa, dom gamla, innan dom dog.

Och vi barn, vi bara sprang runt, fram och tillbaka, i gatornas grus. Vi lärde oss ingenting. För ingen hade tid med oss. Och vi såg våra föräldrar och våra äldre syskon gå fram och tillbaka, fram och tillbaka mellan fabriken och hemmet. Varje dag. Och vi visste att snart var det vår tur. För ingen här frågade sig någonsin varför, eller för vem. Allt detta gjorde dom utan att veta varför dom gjorde det. För ingen hade nånsin vetat. Och ingen hade någonsin fått lära sig om ord som förändring. Som frihet.

Av: Åsa Lindholm
Idé/Regi/Dockkonstruktion: Erik Holmström
Scenografi/dockor/kostym: Maja Kall
Tonsättare: Dror Feiler
Ljus: Olle Axén
Formgivare: Jan Larsson
Föreställningsbilder: Henrik Dahl
Producent: Maria Edwall, Hanna Melanton-Appelfeldt

Gratis upp till 18 år, 120 kr per vuxen

Plats: Konsertsalen, Dunkers kulturhus

Vad som är viktigt att tänka på är att alla biljetter måste bokas, även de som är gratis för barn under 18 år, för att få en plats.

You can use Google Translate to translate the contents of dunkerskulturhus.se/wp. To do that, select the language you would like to translate into in the lost below.