Utställningen har landat i Helsingborg!

Äntligen går det att se utställningen Extended Senses i Helsingborg! Från den 3 juni till 3 juli går det att uppleva utställningens ljusinstallation och tillhörande sensor på Dunkers kulturhus. Projektet har även gjort en film om samarbetet mellan städerna Helsingborg och Helsingör, samt de två konstnärskollektiven.

Publicerad:

Uppdaterad:

Projektets första vernissage!

För mer än två sedan skrev Helsingborgs stad och Helsingör kommun en ansökan om att hjälpa och stötta kreatörer runt sundet. Ansökan blev beviljad och två konstnärskollektiv valdes ut för att skapa en installation tillsammans.

Invigning Extended senses
Invigning Extended senses
Jan Björklund (s) från Helsingborg och som kom och hjälpte oss inviga utställningen.

Den 1 april hade utställningen ”Extended Senses” premiär och vernissage på Kulturvarvet i Helsingör. Det var ett varmt, kul och härligt arrangemang. Fram till den 30 april är utställningen kvar i Helsingör. Den 3 juni-3 juli hittar ni utställningen hos oss på Dunkers kulturhus.

https://dunkerskulturhus.se/wp-content/uploads/networks/5/2022/04/extended_senses_helsingor2_16_9-300x169.jpg
Majken Overfaard från Catch hos Helsingör kommun.
Majken Overfaard från Catch hos Helsingör kommun.
Majken Overfaard från Catch hos Helsingör kommun.

Tack till politikerna Jan Björklund (s) från Helsingborg och Michael Mathiesen (c) från Helsingör som kom och hjälpte oss inviga utställningen! Och tack till konstnärerna, Healthy Mind Tech, Emil Berzén och Johan Gelinder. Det också varit en ära att samarbeta med Majken Overfaard från Catch hos Helsingör kommun.

Nästa anhalt: Dunkers, H22 och Helsingborg!

Publicerad:

Uppdaterad:

Utställningen ”Extended Senses” öppnar 1 april

Vi är i gång med att bygga Över sundets utställning ”Extended Senses” som öppnar fredag 1 april på Kulturvarvet i Helsingör. Vi längtar tills vi får visa er det slutgiltiga resultatet.

Utställningen undersöker också om det finns ett samband mellan den data som registreras av sensorerna och hur människor känner. Våra känslor anses generellt inte vara giltig data, men vad händer om man blandar känslorna från en stad med data som samlats in från naturen? Vilken bild kommer vi att kunna se av den kollektiva erfarenheten av att bo i en stad?

När du besöker utställningen kommer du kunna registrera ditt nuvarande sinnestillstånd och bli en del av konstverket och den konstnärliga undersökningen. Med hjälp av att följa en QR-kod kommer du transporteras till en webbapplikation där du kan registrera hur du känner dig idag. Det kommer inte att registreras någonstans, men du kommer att kunna se en omedelbar transformation av ljusinstallationens estetiska utseenden. När du lägger till din data blir den aktiv del av stadens känslosystem.

Publicerad:

Uppdaterad:

CoderDojo Helsingborg bygger sensorer

Under två tisdagar har konstnärer från projektet träffat barn och ungdomar från CoderDojo Helsingborg. Tillsammans hade byggt ihop sensorer som bland annat kommer mäta temperatur, vindhastighet och luftkvalité i Helsingborg. Sensorerna är en del av den ljusinstallation som projektet skapar. En installation som med hjälp av ljus och sensorer kommer berätta hur naturen och människorna i både Helsingborg och Helsingör mår. Ungefär 60 sensorer kommer placeras ut städerna och det är barn och ungdomar som bygger och tar hand om dem.

Den 1 april är det vernissage på Kulturvarvet i Helsingör och den 3 juni slår vi upp dörrarna på Dunkers kulturhus i Helsingborg. KOM! ? För att få mer information om vernissagen i april, se här!

Publicerad:

Uppdaterad:

Är ni redo? Ljuset är på väg!

Konst- och teknikprojektet närmar sig sin första vernissage i Helsingör. Konstnärerna Emil Berzén och Johan Gelinder experimenterar med den estetiska utformningen av projektets kommande installation. Konstverkets färger och kommer att förändras och skifta beroende på hur mycket och vilken data som inhämtas ifrån installationens tillhörande sensorer som är utplacerade i Helsingborg och Helsingör. Med hjälp av sensorerna kommer verket kunna mäta hur bägge städerna mår i realtid. De kommande veckorna monteras ljusinstallationen ihop och testas i skarpt läge.

Skriv in 1 april i din kalender för vernissage på Kulturvarvet i Helsingör, ungefär två månader senare är det Helsingborgs tur att få uppleva konstinstallationen här på Dunkers under den internationella stadsmässan H22.

Publicerad:

Uppdaterad:

Hur kopplar man ihop ljus, natur och data?

Johan Gelinder och Emil Berzén arbetar med utformningen av den installation vi ska visa i samarbete med Helsingör kommun i vår och under sommarens city expo H22. Verket kommer visas i både Helsingör och Helsingborg.

Johan och Emil inspireras av havet, hur ljuset reflekteras och stenarna som finns överallt på stranden. Just nu undersöker de hur denna inspiration kan kombineras med datavisualisering. Videon är en av deras prototyper. Vi ser fram emot att visa er slutresultatet!

Målet med projektet är att skapa relationer mellan människor och natur genom insamling av data över Öresund. Healthy Mind Tech samlar in data från natur och människor i städerna och det uttrycks via ljus i installationen.

#data #datavisualization #nature #light #lightinstallation #collaboration #artandtechnology #tech #contemporaryart #prototype #theocean #stones #interaction

Publicerad:

Uppdaterad:

Hur mår egentligen i Helsingborg och Helsingör?

Vad har städerna gemensamt och vad är unikt? Låt oss ta reda på det! Den danska konstnärsgruppen i projektet består av ett kollektiv som kallar sig för Healthy Mind Tech. De har utvecklat olika sensorer för att mäta luftkvalitet, buller, luftfuktighet och temperatur som en del av att studera ständernas välmående inför projektet Över sundets kommande konstinstallation. Den nuvarande prototypen har framgångsrikt samlat in data under de senaste veckorna! Woho! I början av nästa år ska vi skala upp detta från en sensor till ett 50-tal sensorer distribuerade i Helsingör och Helsingborg. Det ska bli så intressant och kul!

#helsingør #helsingborg #data #artandtech #iot #h22 #samarbete #konst #teknologi #lightinstallation #sensor #hbgworks #healthymindtech

Publicerad:

Uppdaterad:

Det första tape art-evenemanget i Sverige

I höst kommer korridorerna och väggarna i Dunkers kulturhus att vara fyllda med olika färgade och formade konstverk. Alla helsingborgare är välkomna att vara med och testa att göra tape Art.

Tape Art är en konstform som går 50 år tillbaka och ursprunglig kom från Tyskland. Dunkers kulturhus kommer att genomföra ett stort tape-art galleri, vilket är nytt för den svenska konstscenen. Detta kommer att hållas i en vecka under namnet Helsingborg tape week. Vem som helst kan delta gratis, men fokus ligger mest på de unga mellan 15-25 år. Man kommer att lära sig att använda flera tekniker för att skapa Tape art. Spektras Carl Nordahl är den konstnär som är initiativtagare för evenemanget. Han deltog i ett projekt i Danmark förra året, där han blev introducerat för konstformen, och valde att ta med sig den hem till Sverige.
– Tape art som konstform är lättare än man tro att göra”. säger Nordahl.

Både nybörjare och konstnärer kommer att finnas med i eventet. Det krävs inga förkunskaper, exempelvis kan man välja att göra så få detaljerade tavlor som möjlig, istället för komplicerad eller svår tape art. Det kan vara två sträckta linjer av tejp som bildar en rektangel och med lite små detaljer kan man bilda t,ex en 3-D rektangel och man kan ändra färgen på tejpen för mer spänning. Det används olika typer av material och tejp för tape arten, och den kan fungera på olika ytor som t,ex på papper, plast, glas-fönster och även som street art. Nordahl förklarar att syftet är att visa ett nytt konstuttryck för helsingborgarna. Att hitta ett nytt sätt att uttrycka sig. Dessutom är tape art en miljövänlig konstform. Därför att den använda tejpen samlas efteråt, och återvinnas, antingen som pappersåtervinning eller plaståtervinning, och väggarna förstörs inte. Han tycker att det skulle vara kul om folk kom till Dunkers kulturhuset och vill prova på.

– Ofta när man ser imponerande konst så tänker man att man inte kommer att försöka sig på det. Men detta är för alla nybörjare, så man kan komma hit och lära sig olika tekniker. Evenemanget kommer att synas inuti Dunkers kulturhus, men även ute på stan.  Helsingborg tape week kommer att presenteras efter sommaren. Men redan nu under augusti har Spektra smygstartat med workshops för att testa tekniker inom tape art.

Text: Yara Rajjoub – Spektra media
Bild: Dunkers kulturhus Spektra

Publicerad:

Uppdaterad:

BoostHBG lyfter ambitiösa kreatörer

Är du en ambitiös kreatör som vill att ditt projekt ska nå en publik? Som vågar bemöta utmaningarna av en globaliserad värld som rör sig i högt tempo? Då är BoostHBG något för dig! 

BoostHBG är ett resurscenter som investerar i utvecklandet av kreatörer och deras projekt. Insatsen är även till för att du som kreatör, ska kunna undersöka hur du hittar och når fram till din publik, samt hur du håller dig relevant i den audiovisuella produktionsbranschen. Det tillåter dig att testa ditt projekt och se vad som behöver utvecklas vidare, och hur du tar dig till när allt inte går enligt planen. Det är viktigt att våga utforska sin egna kreativa process och kunna se hur man tar sig framåt. Vilka svar behöver du få, för att ta dig framåt i projektet?

Insatsen av BoostHBG kan användas för att t.ex. skapa prototyper för ditt projekt, anlita en coach som hjälper dig, eller för att kunna ha möjligheten att gå på relevanta evenemang, såsom workshops eller konferenser, för att kunna bygga upp ditt projekt och utvecklas. Du leder ditt projekt själv – och genom BoostHBG får du en kontaktperson som agerar vägvisare och bollplank. Det du vill undersöka, och frågorna du har att ställa, kan BoostHBG hjälpa dig hitta svaren på.

Projekt som BoostHBG har “boostat” inkluderar bl.a. sådant som dokumentärfilmer, manusförfattande, filmskapande, och spelutveckling. Alltså, flera olika kreativa processer för att på något sätt förmedla en berättelse genom sitt projekt. På hemsidan går det även att läsa om föregående projekt och kreatörer som har fått deras stöd.

Så, om du är en innovativ kreatör som har ett projekt och en story att dela, men känner att du vill utveckla specifika aspekter av din kreativa process och dess resultat, då kan BoostHBG vara för dig. Du lär dig av din nyfikenhet och att våga testa dig fram. Helt enkelt, är konceptet att du får en “boost” på vägen som kreatör.

Ansökan till stöd inför hösten 2021 är just nu öppen med deadline den 29 augusti. På BoostHBG:s hemsida kan du läsa mer.

Text: Mathilda Selifanenkova Johansson – Spektra Media
Bild: BoostHBG

Publicerad:

Uppdaterad: